Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΠΑΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΟΚΟΦΤΗΣ

Μια "αναγκαία ρετρό"κουλτούρα ζούμε στη χώρα μας.
Για πρώτη φορά, ίσως, από το τέλος της δεκαετίας του μπακαλοδεύτερου,αναδύονται πράγματα παλιά και, στην ευτέλειά τους, πολύτιμα, από το αόρατο κι απύθμενο βάθος του συλλογικού υποσυνείδητου των κατοίκων αυτής της χώρας ,ίσως για να πεισθεί ο εαυτός μας ότι "κι άλλοτε έτσι υπήρξεν η κατάσταση" αλλά ξεπεράστηκαν τα δύσκολα.
Οι πολιτικάντηδες δεν θα το ονόμαζαν, βέβαια, αυτό, φως στην άκρη  του τούνελ-εκείνο αποτελεί την ανάπτυξη την οποία σηματοδοτούν, κατα το δοκούν, οι φίλτατοί τους δημοσιογράφοι.
Καλλιτεχνική αδεία, ζωνανεύουν ως άγγελλοι κι όχι ως ζόμπι, οι ήρωες- οι αστοί και οι της μικρας κωμοπόλεως καπεταναίοι, λωλοί, μαστόροι, ναυτικοί, γεωργοί του Παπαδιαμάντη ή του Βιζυηνού-θρηνωδίες ακούονται και κλαρίνα, προβάλλονται ή, ως θεατρικά , αναβιώνουν, ο Μπακαλόγατος, το Παλιό το αμαξάκι,οι Δοσατζήδες κ.α.
Προσωπικά,εκτός απ' τις μνημικές βάσεις μυθοπλασιών, εκείνο που, ενυπνίως μου, εμμένει τον τελευταίο καιρό, είναι ο παγοπώλης των ψυγείων ΙΖΟΛΑ, το μεταφερόμενο, σε παραδόξου σχήματος καλάθια, προϊόν του, κι ο παγοκόφτης- ένα κυρτό μαχαίρι.
Γιατί θυμάμαι ειδικά αυτά τα αντικείμενα;
Πιστεύω ότι η κρίση(δίκη) που βιώνουμε, έχει σχέση με την παγωμένη καρδιά μας (ψυγήσεται η αγάπη των πολλών) και τα παγοτρίμματα (καρδίαν συντετριμμένην).
Αυτή η συντριβή του  εγώ  είναι η μόνη λύση.
Αυτός ο παγοκόφτης (η Εκκλησία),εν τέλει, καταργεί την όποια κρίση.
Ως την έλευση του μόνου που έχει το δικαίωμα να κρίνει τον Κόσμο,επειδή σταυρώθηκε κι αναστήθηκε για να σώσει τον Κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου